Plastové nebo skleněné dózy – kterou volí lékařи na zdraví

Šiřte lásku

Odkládáte zbytky do plastové misky a automaticky míříte do lednice? Nejste sami. Já sám jsem dlouho sahal po nejlevnějších plastových dózách z Kauflandu nebo Ikea. Jenže když jsem začal řešit zdraví dětí a kolegů z ambulance, zjistil jsem, že to není jen o pohodlí – jde o chemii, teplotu a riziko kontaminace.

Co lékaři berou v potaz

Lékaři nepíší jeden univerzální recept, ale většina z nich doporučuje pro dlouhodobé uchovávání a pro horké nebo mastné potraviny raději sklo. Proč? Důvody jsou praktické a vědecké: sklo nepropouští látky, je inertní, snese vysoké teploty a snadno se sterilizuje. Plast se chová lépe při přepravě a při sportu, ale může uvolňovat chemikálie při zahřátí nebo při opakovaném používání.

Hlavní rozdíly na pět řádků

  • Sklo: inertní, nepropouští pachy, lze vařit a mýt v myčce, těžší a křehké.
  • Plast: lehký, odolný proti pádu, levný, může uvolňovat chemikálie (BPA, ftaláty) při zahřátí nebo poškození.
  • Bezpečnost: sklo vítězí u kyselých a mastných potravin; plast u přepravy a jednorázového použití.
  • Údržba: poškrábaný plast hromadí bakterie; sklo lze sterilizovat.
  • Ekologie: sklo recyklujete opakovaně; některé plasty se recyklují hůře.

Jaké plasty jsou „bezpečnější“

Ne každý plast je stejný. Koukáte-li na symboly, věnujte pozornost číslům:

  • 1 (PET) – běžné lahve, jednorázové použití.
  • 2 (HDPE) – poměrně stabilní pro potraviny.
  • 5 (PP) – často označované jako „BPA-free“, vhodné pro studené potraviny.
  • 7 (OTHER) – sem spadají polykarbonáty, mohou obsahovat BPA; raději se jim vyhněte.

Kdy volit sklo (doporučení lékařů)

Vyberte skleněné dózy pokud:

  • uchováváte potraviny dlouhodobě (např. domácí zavařeniny, okurky, omáčky),
  • ohříváte jídlo v mikrovlnce nebo v troubě,
  • jde o dětskou stravu nebo imunokompromitované pacienty,
  • chcete potraviny bez pachů a s jednoduchou sterilizací.

Kdy je plast v pořádku

Plast použijte pro:

  • krátkodobé skladování (dnes – zítra),
  • suché nebo studené potraviny (chléb, ovoce na výlet),
  • přenos do práce nebo na sport, kdy vám jde hlavně o hmotnost a odolnost proti nárazu.

Praktické tipy, které vám ušetří starosti

  • Značka a kvalita: investujte do Tescoma skleněných dóz nebo do skleněných nádob z větších řetězců (Alza, Ikea) – rozdíl v ceně se vám vrátí v bezpečí.
  • Kontrola symbolů: nekupujte plastové nádoby s číslem 7 pro opakované použití s horkým jídlem.
  • Ohřívání: pokud ohříváte v mikrovlnce, používejte vždy nádobu označenou „microwave-safe“; sklo je obvykle spolehlivější.
  • Údržba: plast nahraďte, jakmile je poškrábaný nebo má trvalé pachy; sklo můžete desinfikovat vařením.
  • Balení pro děti: pro kojenecké výživy volte sklo – mnohé pediatrické praxe v ČR to doporučují.

Závěrem

Osobně používám skleněné dózy na vařená jídla a omáčky, a plast jen na ovoce při výletu do Brna či na cyklovýlety. Nejlepší výběr závisí na tom, co a jak dlouho skladujete. Pokud vám jde o zdraví a trvanlivost – sáhněte po skle. Pokud potřebujete lehkost a odolnost, volte kvalitní plast s jasným označením.

Máte svoje „osobní“ oblíbené dózy nebo tip z lékařského prostředí? Napište do komentáře – pro ostatní čtenáře to může být užitečné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *